"Healing Tao"

Healing Tao is een makkelijk te leren, lichaamsgerichte, niet zweverige meditatie, die ook nog goed inpasbaar is in het dagelijks levenlichaams.

De basis van de Healing Tao meditaties zijn heel lichaamsgericht. Je leert jezelf om je lichaam en geest rust te gunnen en te geven.
Je concentreert je op wat er in en met je lichaam gebeurt met hele eenvoudige oefeningen. Stille en actieve oefeningen wisselen elkaar af. Dus geen uren stil zitten. Je lichaam krijgt rust maar wordt ook gestimuleerd.  Op deze manier zet je je gedachten stil voor andere zaken. Ben je even alleen met jezelf bezig. Heel geconcentreerd, en als vanzelf ga je voelen wat je lichaam nodig heeft om lekkerder in je vel te zitten, je beter te kunnen concentreren en meer rust te hebben. Het komt je gezondheid ook nog ten goede.
Voor de een is dit genoeg en voor de ander kan het een basis zijn voor meer energiewerk en spirituele groei. Allebei is mogelijk.

  • Doordat de Healing Tao  meditaties zo lichaamsgericht en actief zijn is het voor mij een goede meditatie techniek.
    Ik ben letterlijk bij mezelf, hier en nu.

Wees niet bang voor het onbekende. Het is leuk en gezellig om samen iets nieuws te leren. En uit ervaring weet ik alle momenten waarop je denkt……….dit is wel erg onbekend.
Hieronder een zeer beknopte uitleg van wat Tao is, iets over de grondlegger van Healing Tao en een korte uitleg over de Basis cursus I.

 

"De Tao die genoemd kan worden,
is niet de echte Tao.
De waarheid die met woorden kan worden beschreven,
is niet de eeuwige waarheid.
Het begin van Hemel en Aarde laat zich niet beschrijven."

Zo begint het boek, Daodejing, dat een paar duizend jaar geleden door Lao-Tse is geschreven. De wortels van de Tao liggen in de tijd van de Gele Keizer en de boven genoemde  mysticus Lao-Tse, rond 2600 v. Chr., zij worden beschouwd als de stamvaders van de Tao.
Taoïsme kan omschreven worden als een leefwijze de in alle onderdelen van het leven terug te vinden is. De Tao streeft ernaar het menselijk leven in harmonie met de natuur, de kosmos en persoonlijke omgeving te brengen. Er is zijn geen algemeen geldende regels, ieder mens en elk leven is anders. Ieder mens kan zijn levenstaak op zijn eigen wijze vinden.  Hierdoor zijn de Healing Tao meditaties verenigbaar met elk levensvisie.

 

De grondlegger van het Healing Tao systeem

Het systeem dat als Healing Tao bekend staat is ontwikkeld door Mantak Chia.
Mantak is in Tailand geboren (1944) uit chinees christelijke ouders.
Sinds zijn 6e jaar mediteert hij en in zijn schooltijd maakte hij kennis met thai-boksen. Vervolgens kreeg hij onderricht van Meester Lu in diverse vormen van Tai Chi, aikido en yoga. In zijn studenten tijd begon hij ook zijn studie van de taoïstische leefwijze. Sindsdien heeft hij bij diverse Masters onderricht gekregen in verschillende, soms geheime, meditatie technieken. Ook studeerde hij twee jaar westers medische wetenschappen en anatomie. Gebruikmakend van zijn kennis van het Taoïsme, die de basis vormt voor alles wat hij daarna studeerde, ontwikkelde hij het Healing Tao systeem en ging dit aan anderen onderwijzen. En wel op zo`n mannier dat het ook voor westerlingen te begrijpen en toe te passen is.

 

De Healing Tao meditaties

In de Healing Tao neemt het lichaam een belangrijke plaats in. Bij de meditatie, het tot rust brengen van de geest, wordt de nadruk gelegd op de circulatie van Chi /energie in het lichaam. De “andere manier” van anatomie wordt voor zover nodig besproken in de lessen. Naarmate we ouder worden raken de energiebanen die vitale energie naar onze inwendige organen meer en meer geblokkeerd door lichamelijke en geestelijke spanning. Het resultaat, algemene vermoeidheid, zwakte en slechte gezondheid. Met eenvoudige technieken leert u uw geest te ontspannen en het zelf genezend vermogen te stimuleren. 
Bij de Healing Tao  meditaties zijn er zittende, staande, en bewegende meditaties. Wij richten ons eerst op de zittende meditaties. Het beoefenen van gemakkelijke, zittende, meditaties helpt om je bewustzijn en concentratie te vergroten zonder last te hebben van een moeilijke houding.

 

Healing Tao Basis cursus I

Wij richten ons in de eerste cursus dus op de zittende meditaties. Vertrouwd raken met je lichaam en het ervaren van Chi/energie is van belang om gevoeligheid te ontwikkelen voor de energie en voor de energie die je lichaam voedt. Je maakt gebruik van de energie die vrijkomt als je een gelukkig en liefdevol gevoel hebt. Dit vormt de taal waarmee je contact gaat maken met de interne organen van je lichaam.

We beginnen altijd met een warming-up om de bloedsomloop en dus de energie te stimuleren en het lichaam losser en wakker te maken.
Vervolgens gaan we naar het eerste deel van de Healing Tao meditaties.

De innerlijke glimlachmeditatie maakt de geest rustig, vergroot de concentratie en ontspant de inwendige organen en andere lichaamsdelen. Leert je vertrouwd te raken met je organen het ervaren van Chi/energie doormiddel van je eigen innerlijke glimlach energie. We gaan langs de organen, je hart, lever, nieren, longen, milt, sexuele organen. Het spijsverteringskanaal, mond, tong slokdarm, maag, dunne en dikke darm.  De wervel kolom, hoofd, hersenen, hele wervel kolom, heiligbeen. Dit is een meditatie vooral voor de ochtend maar komt in alle verdere meditatie technieken van de Healing Tao terug. Uiteraard wordt er tijd besteed aan de anatomie. Waar liggen die organen? Hoe groot zijn ze?

Zes helende klanken.
Deze klanken hebben dezelfde frequentie als de frequentie waarop gezonde organen vibreren. Hierdoor is het mogelijk om met deze klanken de conditie van de organen te verbeteren en op peil te houden. Ter ondersteuning van de zes helende klanken zijn er zes houdingen ontwikkeld, die de meridianen/energiebanen van de organen activeren.
In de Chinese geneeswijze gaat men er vanuit dat het lichaam een geheel is. Het is dus erg belangrijk dat de onderdelen met elkaar in verbinding staan, kunnen “praten”met elkaar. De meridianen/energiebanen/acupunctuurbanen,  zijn die verbindingskanalen of makkelijker gezegd een soort telefoonkabels. In de les wordt ook hier meer uitleg over gegeven. Een avond meditatie om de organen te reinigen en te koelen na een dag hard werken.           

Kleine Hemelse Kringloop met deze meditatie train je je geest om Chi te voelen, te versterken en te verzamelen in je buik. Van daaruit stuur je de energie ter heling en versterking naar andere lichaamsdelen. De korte en eenvoudige oefeningen kosten niet veel tijd om te leren hierdoor kun je je al snel op het innerlijk werk (ervaren, voelen, en sturen) concentreren. Wel van belang is dat de oefeningen met aandacht en gevoel gedaan worden. Stap voor stap leer je deze oefening te doen. Het lijkt moeilijk en voor sommigen misschien raar of zweverig maar het is vooral onbekend. Vaak werken we al met energie alleen zijn we ons er niet bewust van.

De meditaties eindigen met een zelfmassage. Rustig je gezicht hals, armen etc. wrijven en kloppen.